DEEL 1: ROAD TO A SOLDIER

HOE HET IN ZIJN WERK GAAT(zover ik me herinner)

INFO EN VOORBEREIDING

vraag info, schema’s, kalender, aan op lokaal rekrutering centrum. Of zoek het op. Zorg dat jouw bmi gezond is. Je tanden in orde zijn. Je een sterke rug hebt. Fysiek in orde bent. Elke 50 minuten inactief moet je bewegen of staan voor in die mindset te komen. Zitten/rusten/slaap is een luxe. Vraag ook het zogezegde oefenboekje aan voor de computer testen. Toon bewijs van gedrag van goede zeden van het afgelopen jaar.

Ik ken er persoonlijk die met strafblad er nog in geraakten.(kandidaten)Maar er zijn grenzen. Liegen heeft geen zin. Ze komen het later toch te weten. Vissen u er nog dan uit. Wees eerlijk, actief, wakker/uitgeslapen.

VOORBEREIDING TIPS

Leer met weinig slaap omgaan, leer met weinig voeding trainen. Leer lopen op lege maag/leer actief te zijn in vermoeidheid. Voor karakter en gewenning te kweken. Drink geen liters water. Dat was bijvoorbeeld een beginnersfout van mij. Want je hebt niet altijd water bij de hand!

Neem de trap in plaats van de lift. Kook in plaats van te gaan eten. Indien de drang te groot is encounter dat met bijvoorbeeld uzelf te zeggen: Als ik nu buiten kom, ga ik enkel naar locatie b, c. Fastfood, shopping, etc, negeer ik.

Neem de voeten ipv de bus. Neem de fiets ipv de auto. Doe mindfulness, yoga. Voor meer info: Lees mijn zelf coach teksten: Hoe in een frisse mind leven. The power of mindfullnes, etc. Zie onderstaande link.

LET ME INSPIRE YOU

Stretch vaak. Zorg dat je kan zwemmen. Op tempo kan lopen. Let op duurloop/uithouding is belangrijker dan prestatie lopen.

Vergeet ook niet dat er intern een personal trainer instructor is die iedereen geleidelijk laat voorbereiden op de speedmars en dergelijke. Rust uit nu het nog kan. Verlaag je training eens je aan de testen begint. Voor goed uitgerust te zijn.

SOLDAAT/ONDER OFFICIER/OFFICIER

Door het jaar heen worden heel wat militairen aangeworven. Dienst oriëntatie en onthaal vangt dan ook veel kandidaten. Echter wordt een para maar 1 a 2 keer per jaar gevraagd.

Soldaat BDL is het vrijwillig statuut van max 12 jaar. Kan verlengd worden bij evaluatie. Indien ze u willen behouden krijg je een professioneel statuut. Voor BDL kandidaten geld de regel geselecteerd te worden op basis van de beste resultaten. Basis onderwijs is al genoeg als diploma. Je moet minimum 3 jaar opgeven. Daarna kan je andere contracten aanvragen mits evaluatie. Ik dacht trouwens 5. Maar ja, maakt niet uit. Het gaat hem om de verschillende contracten en co dat ik hier uitleg.

Onderofficier moet je een diploma in bezit hebben van secundair onderwijs. Krijg je extra scholing als onderofficier op saffraan berg

Leeftijdslimiet voor para is 26 jaar vooraleer ingelijfd te worden. Maar verandert soms. Net zoals de sport proeven.( update: nu blijkbaar tot u 32ste, dus hou de vacature vereisten in het oog jaarlijks)

Voor officier moet je een bachelor hebben. Of kan je KMS opstarten(Koninklijke militaire school voor officieren). Daar kan je je bachelor behalen. Wordt bekostigd door de staat. Heerst wel militaire tucht en discipline. Je moet echter 20/20 pinp score halen voor geselecteerd te worden bij de KMS. Of toch zowiso goed scoren op de toelatingsproeven.

Je kan indien echt gemotiveerd een voorbereiding van een jaar doen in saffraan berg om toegelaten te worden tot de KMS. En er zijn zelfs mogelijkheden dat je op een burgerlijke universiteit zit wegens eigen interesse naar toekomst. Let wel op: Daar hangen voorwaarden aan vast. Ga naar de officiële website van beide scholen voor meer info in detail.

http://www.rma.ac.be/nl/

https://www.saffraanberg.be/nl/

https://m.mil.be/node?mobile_domain_switch=0

http://www.sfg.be

Leeftijdslimiet is 35 jaar als je solliciteert met een bachelor bij defensie. Je krijgt dan een extra scholing omtrent officier aan de KMS. Omdat je je bachelor al behaald hebt. Omdat je direct proffesioneel omgeschoold kan worden.

Opgelet: Voor onder officier en officier zijn de contracten langer. Zorg dus dat je de juiste gespecialiseerde opleiding voor ogen hebt!

Het leger werkt zo:

OFFICIER OF ONDER OFFICIER OPLEIDING—> DAN PAS DE GESPECIALISEERDE FUNCTIE

Voor soldaten begin je direct aan de militaire interfase. Dat is de basis opleiding van 8 weken lang voor de militaire tucht, discipline, cultuur, gewoon te worden. Of het gewoon zal worden!

Hier is het vrij basic: Sport, vroeg opstaan, orders, marsen, en dergelijke. Als ik mij niet vergis krijg je ook een ehbo cursus. Standaard schiet oefeningen….

Hier is een van de eindproeven 10 km wandelen met 20 kg rugzak of enkele km’s ermee lopen. Ben het niet zeker! Anyways, iedere militair moet dit doen voor officieel als militair geregistreerd te kunnen staan. Anders zul je wellicht al je valiezen moeten pakken.

WANNEER SOLLICITEREN

Er zijn dus 1 a 2 keer per jaar wervingen voor para. Voor BDL telt het om de beste te zijn. Voor te solliciteren met een diploma op zak geld de regel. De eersten die solliciteren krijgen voorrang. Echter moet je uiteraard wel genoeg scoren op de testen.

Je kan pas solliciteren op een vacature als die er daadwerkelijk is. Vandaar dat je het best een kalender bij de hand hebt van de wervingen.

Eens je solliciteert. Moet je je gegevens invullen, krijg je een kandidaat nummer, moet je in bezit zijn van een gedrag van goede zeden van het voorbije jaar, je pas, een stylo, en je gewenste vacature belichten. Je mag er 3 kiezen. Als je para wilt zijn. Zorg dan dat die op 1 staat! Laat desnoods 2 en 3 dicht als je het zeker weet.

Nu krijg je een datum mee voor naar Brussel te gaan in doo.

DOO EN OVERNACHTING MILITAIR HOSPITAAL

Eens het bijna zover is kan je aanvragen om gratis te overnachten in het militair hospitaal. Vergeet u sportkleding niet! Zorg dat je op tijd bent. Dat je geld hebt voor te eten. Of je zal moeten wachten tot het ontbijt. Er is een nachtwinkel waar wij als kandidaten wat bananen en broodjes kochten. Echter ga je al gouw merken dat er macht en tucht heerst. Bewapend personeel als Bali, orders en discipline. Van de ene mag het. Van de ander niet. Val gewoon niet op. Steek het in u rugzak. Als je kijkt in de ogen kant er een Waal zijn die dat eruit kiepert of verplicht je buiten te doen eten. Ook moet je je niet laten doen. Militaire cultuur is gewoon iets op zijn eigen. Je gaat dat gauw merken de komende dagen. Vlamingen en Walen zijn ook altijd een bots punt geweest in het militaire. Maar het blijven collega’s.

Weet dat jij voor para solliciteert. Niet voor een bureau job. Dus neem ze niet bloedserieus 😂🤪

Anyways, in de ochtend om 5 uur klaarstaan. De eerste keer in doo krijg je je kaart. Die is voor maaltijd, voor bewijs dat je solliciteert, dat je binnen de 12 km gangen mag lopen😂.

Ze gaan u motivatie vragen, of je een vriendin hebt, iets uit hebt gestoken, met de politie in aanraking kwam, karakter, jeugd, etc. Dit allemaal in een zeer snel verloop. Gewoon als geheugensteun voor de daadwerkelijke testen waar elke individuele medewerker een stempel of handtekening zet als controle of test x is voltooid.

Een groep begint met het fysieke. De andere met computertesten.

Beide nemen een halve dag in. Vandaar die gratis maaltijd. Je ziet dan ook voor het eerst sexy en badass women🤩🤩🤩. Aka vrouwelijke militairen die daar werken of verblijven voor een of andere reden. Ik zat helemaal alleen tegenover een 200 tal oog in oog. Ze zagen mijn zelfvertrouwen en ik was gewoon fucking blij, aan het dromen van para op dat moment.

MEDISCHE SELECTIE: FYSIEKE GEDEELTE

Voor de fysieke testen wordt je dus eerst op neus, oren, ogen, xray rug, ademhaling, hart, etc getest.

Je moet ook eerst pissen in een potteke. Indien je niet kan pissen moet je terug komen een andere dag. Mag je wel nog de andere testen doen. Yup, de volgende keer had ik 4 liter gedronken voor zeker te kunnen pissen😂😂😂🤪☯️

Op alles krijg je een score van 1 tot 5

Ik ken het niet meer van buiten.

1 was voor piloot en duiker noodzakelijk

2 was voor para( bril mag/aka correctie. Maar je dieptezicht en kleurenperceptie moet dan wel goed zijn!)

3 was voor alle andere gevechts functies

4 was voor bureau werk

5 afgekeurd wegens bmi, tanden, drugs, etc. Je kan dan later opnieuw de testen afleggen. Dingen waar je dus op moet letten!

DE BASIS SPORTPROEVEN

Indien medisch in orde mag je aan de basis sport proef beginnen. Voor para moet je 20/20 hebben op de basis sportproef. Anders kan je niet door.

Lopen. Met telkens 0,3 verhoging per 30 seconden. Tot je aan 15,4 zit dacht ik. Als je echter 1 minuut lang 15,4 kan lopen verkrijg je direct 20/20. Let wel op. Het is een loopband! Dus zorg dat je daar en went. Je krijgt een clip bevestigd aan je t-shirt. Als die los komt door stommiteit van je armen er tegen te gooien, afstand te nemen, trager te lopen, dan mag je nu al 1 jaar dada zeggen voor para.

Sit ups is een cake walk. 39 in 60 seconden dacht ik. Of zelfs minder.

Push ups: 25 binnen de minuut. Vuist onder de grond als diepte.

Bij de computer testen krijg je een pinp score. 8.4 op 20 kan slecht lijken. Maar is nog steeds goed genoeg. Tip: Download of vraag het oefenboekje aan bij lokaal rekrutering center. Voor functies met inzicht(genie) is dat wel een probleem. Eveneens is dit de score voor KMS die gebruikt wordt voor KMS selectie. Dus voor KMS is 17 op zijn minst toch aangeraden!

https://m.mil.be/nl/pagina/meer-weten

PSYCHOLOGISCHE TESTEN

Dag 2: Weer op en af naar militair hospitaal. Psychologisch gesprek die alles wil weten van u geboorte tot op de stoel. Inclusief verwanten/vrienden. Hier heb ik de fout gemaakt echt alles te zeggen. Ik kan u als tip meegeven gewoon eerlijk te antwoorden maar probeer onbewust niet geheel eerlijk te zijn. Want te slechte jeugd en dergelijke zal meespelen in het selectie proces ondanks de motivatie!

Intelligentie test. Psychologische computer testen. Waar velen door de mand vallen…. En een gesprek met een psychiater die u karakter moet achter halen.

IN BEROEP GAAN

Indien je scoliose hebt, niet akkoord bent met uw diagnose of hun bevindingen. En ga zo maar door. Kan je in beroep gaan. Vraag deze formulieren aan. Bekrachtig uw motivatie. + toon bewijs van uw kant. Een medische tegen expertise is een must.

Fun fact: Ik ben in beroep gegaan door het eerste deel van mijn biografie af te vuren naar hun toe. Iets zeer ongewoons. Maar het was ontvankelijk verklaard.

DE COMMISSIE

Indien uw beroep ontvankelijk werd verklaard krijg je een nieuwe datum. Zorg dus dat je je sportgerief mee hebt. Het kan zijn dat je vooraf nog extra datums krijgt voor diepere analyse. Ik kreeg bijvoorbeeld een nieuwe datum voor mijn verhaal te uiten naar de psychiater van defensie voor mijn woede te rechtvaardigen. Want die was er niet zomaar. Heel dat gesprek heb ik kunnen schetsen in mijn motivatie boek. Dus feel free to read on own risk.

Later krijg je dus een uitnodiging van de commissie die verplicht is jouw beroep grondig te bestuderen. Toen ik in de comissie zat had ik een kandidaat naast mij die afgekeurd was permanent wegens scoliose. Echter door zijn motivatie en atletische bouw heeft hij de commissie weten te overtuigen om direct te selectie voort te zetten. Ik daarentegen moest 2 jaar wachten. Omdat ze wouden zien dat ik een diploma kan behalen, in groep werken, geen woede heb, niet onderdoor zou gaan in mijn so called moeilijke situatie.

“Je hebt godverdomme een harde jeugd gehad. Rust nu uit. Kom over 2 jaar terug. We zien dan wel”

Echter is hier het probleem dat ik door hun eigen procedure systeem mijn dossier als kandidaat paracommando niet kan heropenen. Daarom dat velen het niet snappen. Ik zelf het niet snap. Serge en Kris van rekrutering centrum van Gent altijd voor mij duimde. Daarom dat mijn NEVER GIVE UP PAGINA zoveel voor mij betekend. Heb echt tal van mails en contact personen gehad. Maar nergens maar ook nergens kan ik zogezegd een tegen expertise doen op dit. Curriculum 513 moest ik zelf trouwens ondervinden. Zelfs het rekrutering centrum van Gent zat met de handen in het haar. Via paracommando.com is er een antwoord gekomen op die bis uit het register. Zo werd ik nog harder gemotiveerd. Maar in Augusts 2018 begon ik meer en meer te beseffen dat dit David versus goliath is. En zelfs dan heb ik nog contact personen gevonden. Pogingen gedaan om die testen te vinden. En gek genoeg weet niemand in België zelf of die bestaan. Of je wel werkelijk hier een tegen expertise kan voor doen.

Procedurecultuur op zijn best: Zoek het uit, volg de richtlijnen, kom terug met de tegen expertise. Terwijl dit wel een geheel geval apart is. Conclusie ik zal nooit in defensie geraken, tenzij er een mirakel gebeurt of defensie zijn ogen open trekt als ze mijn site ontdekken. Aandacht is niet goed voor het militaire. Maar ik ben ik. En vecht voor deze droom. Anyways, ik focus me er niet meer op. Ben al blij dat ik al mijn knowledge kan doorgeven aan toekomstige kandidaten👊☯️

PARA TESTEN

Eens die 2 dagen positief zijn kan je pas beginnen met de laatste selectie fase van para

Sportproef combat;

Vroeger was 20/20 2400 meter lopen onder 8:40. Nu is het blijkbaar een langere loop proef zoals de basis loopproef. Daar is 18,4 of 19,4 een 20/20. Weet niet zeker.

Pull ups: Armen volledig uitgestrekt, kin boven de bar, geen tijdlimiet. Moet wel van de eerste keer juist zijn of je hebt 0. Of toch een lage score moest je opeens grip verliezen. Zorg dus dat je het kunt! En uiteraard de moeilijke variant. Zoals klimmen grijpen.

7 minimum. 16 keer is 20/20

Dan heb je nog de side bridge: 2 minuten en 5 seconden uithouden is 20/20.

Dan krijg je een karakterieel gesprek/interview met iemand van defensie. Hier moet je zeker niet liegen. Ze komen het toch te weten. Moet je je motivatie kunnen tonen, waarom ze u nodig hebben, moet je weten wat de job inhoud, wat de componenten van defensie zijn, enz. 14/20 is al zeer hoog als score!

Zo, dit is het selectie proces. Nu mag je weken tot maanden wachten of je geslecteerd bent!

SUCCES! EN GELOOF ME VRIJ. DIT IS NOG MAAR HET GEMAKKELIJKE GEDEELTE!

GESELECTEERD: ROAD TO HELL JUST STARTED…[INLEIDING PARACOMMANDO OPLEIDING]

(Note, de paracommando structuur is nu uitgebouwd tot een ondersteunende peloton voor de sfg. Dus die opleiding kan uitgebreider en moeilijker geworden zijn)

Bij de opleiding krijg je eerst kennismaking met militaire tucht en discipline op de militaire interfase van 8 weken in Leopoldsburg of saffraanberg(don’t shoot me👹). Daarna ga je naar marche les Dammes in het commando kamp. Commando A BREVET, Je PARA A BREVET verkrijg je op schaffen. En tussendoor vlieg je van ene locatie naar de andere locatie om alles te leren. En mag je ook nog een hele hoop gaan leren.

NOTE: Deze opleiding loopt in fases. Dus het echte traject ken ik niet. Is maar een snelle schets van wat je nog moet behalen om bij de para familie te horen. Aangezien de selectie voor para het belangrijkste gedeelte is ga ik ook niet in detail over de opleiding en zijn eindproeven. Want eens je geselecteerd bent ga je alles wel zelf ontdekken. Mag je jezelf al zeer gelukkig prijzen in de opleiding te zitten. Ik zal die loodzware opleiding eens in detail beschrijven als ik er tijd voor heb. Want die is divers, hels, lang, zo goed als classified. Maar door 7 jaar research, tal van ex para’s tot actief militairen op mijn pad ben tegen gekomen weet ik er uiteraard wel wat van.

SFG

Eens je het zover schopt heb je 3 jaar later de kans bij de sfg een stage te doen. Hetzelfde selectie proces van para. Aangezien je voor sfg operator geen para moet zijn als kandidaat. Soldaten die 3 jaar militair zijn mogen de uitdaging aangaan. Officieren en onderofficieren moeten eerst hun 5 tot 7 jaar contract afwerken. Dus soldaat is de beste optie om vervroegd de sfg in te gaan. + para zijn is al een plus. Want je bent al medisch geschikt. Hebt de 2 A BREVETTEN die andere kandidaten die nog geen para zijn wel nog tussendoor moeten behalen. Uiteraard heb je wel eerst nog een interview, zal je militaire ervaring en karakter wegen op de daadwerkelijke selectie.

SFG is een way of life, geen job meer. Daar moet je continue als atleet paraat staan, heb je tal van functies intern, jaren bijscholing, jaarlijkse hoge standaard oefeningen onderhouden. Je opleiding duurt werkelijk ook 3 jaar eens ze je het veld in sturen. Maar je bent al sfg operator officieel als je de 9 maanden loodzware stage hebt doorlopen. Including 100 km in vogelvlucht met 60 kg + wapen wandelen op reliëf kaarten binnen de 24 uur naar de finish. Folter en ondervraging tactiek. Omdat je altijd gevangen genomen kan zijn. En een potentieel scenario uitwerken en uitvoeren(leren screenen, briefen, tactische kaart tekenen, alle militaire tactiek en evacuatie oefeningen met succes afronden. En je mag een hele hoop leren op vlak van militaire wapens, voertuigen. Je moet namelijk ze allemaal kennen. Identificatie/Intel verzamelen is een must. Goudmijn aan info voor het gevaar te beperken. Dus heel de militaire encylopedie wereldwijd staat ook op het programma. Eveneens stress situaties in vermoeidheid. Afgepeigerd, maar toch enkel minuten vechten met een MMA instructeur. Plezier gegarandeerd👹😂👊☯️

Who dares, wins. Is dan ook een krachtig motto. + far ahead. Komt omwille van dat ze in vijandelijke gebied moeten kunnen opereren, survivallen, nooit zullen opgeven, in eender welke omstandigheden en conditie. Ze zijn op missie’s van 4 maanden of langer. Familie staat op de 2de plaats. Hun leven als sfg, hun kameraadschap op 1.

Ik leefde voor deze droomjob. Heb tal van documenten en biografieën gelezen, een 100 tal documentaires gezien van special forces in opleiding. Toen ik in januari 2019 mijn YouTube opende heb ik een playlist gemaakt van een aantal documentaires die u een beeld kunnen geven van deze loodzware en 1 tot 5% slaagkans! Ook hier zal ik mijn knowledge mededelen in een deel 3.

Anyways, als toekomstige kandidaat voor para. Of voor degene die solliciteren voor eender welke functie is dit toch een dik cadeau en goudmijn aan info!

Zo hoef je je enkel nog te concentreren op je voorbereiding, minder stress, meer motivatie.

Big tip: Defensie zoekt geen individu. Ze zoeken teamplayers die ook individueel van partij kunnen zijn. Eerlijkheid duurt altijd het langst. Maar gek genoeg staat die niet in de woordenboek van defensie. Je mag nog zo gemotiveerd zijn. Als je niet kern gezond bent, een slechte jeugd had, kunnen ze al gauw iemand vinden die een vlekkeloze jeugd had, maar minder gemotiveerd is, als nieuwe kandidaat. Very sad, but true. Maak dus niet dezelfde fout als mij! Zij niet te open en eerlijk. En wat cv betreft. Iedereen is in hun ogen al werk bekwaam, etc. Dus al u diploma’s kan hun geen bal schelen als je solliciteert voor een gevechts functie. Uiteraard is het een plus om u leergierigheid en motivate te tonen. Maar alles draait nog steeds om de procedures en richtlijnen. Think about that for a second!

NEVER GIVE UP!