RISING UP FROM YOUR ASHES: THE POWER OF MINDFULLNESS

Lig, zit, kniel, of sta recht. Beweeg niet. Staar naar een punt, de grond, of doe je ogen dicht. Adem heel diep in en uit. Luister naar je lichaam. Negeer media en notificaties. Ga van de wereld. Volg je ademhaling door middel van het middenrif. Adem door je buik. Laat alle gedachtegang als een waterval passeren. Wanneer je negatieve of positieve gedachten, neutrale gedachten, dwangmatige gedachten voelt. Laat je ze passeren door in en uit te ademen. Blijf op het ritme van je buik. Want dit is het zwaartepunt van je lichaam in mindfullness. Je geest zal ongetwijfeld je ademhaling in de war sturen. Streef niet, evalueer niet, oordeel niet. Blijf ademen totdat je weer een met het ritme van de natuur wordt.

Herhaal dit zoveel mogelijk keren, totdat je echt leeg en zen bent, ontspannen bent. Gewoon observeren, vooral kunnen loslaten is een veeleisende eigenschap. Je wordt een expert in loslaten als je het tegenovergestelde kunt. Vast pakken… Eens je weet wat vast pakken is, kun je makkelijker leren loslaten. We kunnen het allemaal. We moeten enkel onze geest leren leeg maken, want eens je dat kan. Zal je beseffen dat niets moet, dat je overspoeld wordt met gedachtegang.

Want eens je inademt geef je je lichaam zuurstof, eens je uitademt smijt je alle afvalstoffen de lucht in. Als je weet hoe je moet luisteren naar je lichaam, weet hoe je geest weer te corrigeren, zul je sterker in het leven staan. Velen vinden het taboe, streven ernaar. Maar mindullness is de enige lichamelijke activiteit waar je juist geen werk moet verrichten. Enkel moet je wakker zijn. Want een half wakkere geest is geen volledige mindfullness. Er bestaan verscheidene oefeningen, yoga wordt bijvoorbeeld ook altijd geassocieerd met mindfullness. Yoga is een vorm van je innerlijke rust te vinden, je lichaam soepelheid en locaties te leren kennen en bij te stemmen. Het is handig voor mindfullness.

Maar je moet niet zover gaan. Je ademhaling is een belangrijke tool. Zit meditatie van 3 kwartier of langer, body scans, etc, is allemaal handig als je pijn voelt, geen rust kan vinden. Maar als sporter heb ik het leren accepteren mindfullness op te starten, dankzij mijn kinesist. Ik doe het dagelijks informeel. Dat betekend dat je onbewust naar je lichaam luistert, je ademhaling controleert op verscheidene momenten en emoties. Dan weet je wanneer je moet ingrijpen. Een hart verscheurende gebeurtenis heeft uiteraard de overhand. Maar eigenlijk is het gewoon onze geest die de overhand had met teveel gedachtegang. Waardoor je emoties oncontroleerbaar worden. Na 3 dagen ‘lost’ geweest te zijn is het ‘welletjes’ geweest. We kunnen de tijd niet meer terug draaien, we kunnen het negatieve in het positieve omzetten, we kunnen loslaten en appreciëren. Mindfullness is zoals een sporter mind. Met of tegen zin eraan beginnen, niet streven, regelmaat, omgaan met dag tot dag, slechte resultaten bezien als een leerschool, een hele lichte evolutie eens je het lang doet, je zelf sterker voelen eens je het al een gehele tijd doet, inzicht verschaffen in je zwaktes en goede kanten….

NEVER GIVE UP!

john